sobota, 18 stycznia 2014

5 tydzień 2014 roku: 27 stycznia- 2 lutego

Warzywa dostępne w styczniu:
brukselka, buraki,cebula, cykoria, dynia,endywia, fenkuł,imbir,jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka , por,roszponka, seler , ziemniaki.


1 dzień
flaki(1)
cukinia w plastrach zapiekana z jajkiem roztrzepanym z mąką
2 dzień
zupa zacierkowa
gołąbki w sosie pomidorowym z chlebem lub ziemniakami
3 dzień
żurek(2) z jajkiem na twardo
kopytka ze skwarkami z wędzonego boczku + surówka z czerwonej kapusty i jabłka
4 dzień
krupnik z kaszy jęczmiennej
omlet ze szpinakiem
5 dzień
zupa jarzynowa
zrazy wołowe + sałata + ziemniaki
6 dzień
zupa ogórkowa
ryba pieczona z cebulą i papryką + kasza orkiszowa
7 dzień
zupa fasolowa
ryż z wiśniami(3) i śmietaną

(1)Ostatnio kupuję gotowe w słoiku firmy Łowicz
(2) żurek gotuję na boczku, który kroję po przestudzeniu i dodaję do kopytek
(3)wiśnie mrożone duszę wcześniej z cukrem, cynamonem i goździkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz